Blog

Zálohovanie sa stáva realitou. Aj v COOP Jednote Galanta!

U nás v COOP Jednota Galanta prevádzkujeme 76 maloobchodných prevádzok. K zálohovaniu sa stavia zodpovedne a za cieľ si kladieme vykupovať nevratné jednorazové obaly na každej predajni aj napriek tomu, že nám to zákon nenariaďuje.  Z celkového počtu sme začiatkom roka nakúpili a umiestnili 48 kusov zálohomatov. V ďalšom období plánujeme ich počet ešte zvýšiť o 16 zálohomatov a priniesť tak ekológiu aj do menších obcí s menšími prevádzkami.

 

Zálohovať sa budú predovšetkým flaše a plechovky z nealko nápojov a piva. Zo zálohovania sú momentálne niektoré výrobky vyradené ako napr. obaly z mlieka a mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15 %.

 

Aby mohol systém fungovať vratné fľaše budú označené symbolom Z v recyklačných šípkach a textom Zálohované. Za takto označené fľaše bude zákazníkovi vrátená záloha, ktorej výška je 15 centov.

 

Systém bude riadiť Správca zálohového systému nezisková organizácia poverená ministerstvom. Samotný systém bude financovaný s poplatkov výrobcov, predaja materiálu a z nevyzdvihnutých záloh.

 

Zrejme pre zákazníkov je najdôležitejšie, že začiatkom roka sa na regáloch v prevádzkach objavia obaly označené písmenom Z. Iba tieto obaly v neporušenom stave, s nepoškodeným ean bude možné vrátiť. Obaly, ktoré tento symbol neobsahujú nebude možné vrátiť. Nakoľko pôjde o prechodné obdobie na pultoch predajní sa objavia obidva typy obalov s tým, že za jeden zákazník zaplatí zálohu a vráti samu a ten druhý bude bez zálohy. Samozrejme toto obdobie bude dočasné.

 

 

Zoznam NAŠICH prevádzok kde môžete zálohovať nájdete v sekcií NAŠE PREDAJNE



Späť na zoznam blogov
Používaním týchto stránok súhlasíte s využívaním cookies. Viac informácií nájdete TU.